Del
Nordvestpassagen - I de store opdagelsesrejsendes kølvand

Bliv en af de få der oplever at komme igennem den legendariske Nordvestpassage. Vi rejser i kølvandet på de store opdagelsesrejsende. Dette er en rejse ud over det sædvanlige, en rejse for eventyrere, en rejse for livet. 

MS Fram er det komfortable og avancerede ekspeditionsskib, som navigerer os gennem det kommende eventyr. Roald Amundsen var den første der erobrede passagen, nu er der vores tur.

Tillader forholdene det, sejler vi fra Cambridge Bay ind i Nunavuts øgruppe. Undervejs gennem det isfyldte farvand, overraskes man igen og igen over størrelsen på den uberørte vildmark på disse egne.
Vi møder det ekstreme Arktis, der viser et landskab af bjerge, gletsjere og store sletter. Isbjørne der jager fra havisen, og møder inuitterne i deres rå og skræmmende skønhed i Arktis.  Derefter krydser vi Davis-strædet til Grønland for at opleve inuit-bygder og Ilulissat Isfjord, der er på UNESCOs verdensarvliste. Når vi krydser Labradorhavet igen, sejler vi til Canada for at besøge farverige landsbyer, inden ekspeditionen slutter i Halifax.

Historie, landgange og smuk natur
Vi tilstræber, at besøge flere steder med spor af tidligere ekspeditioner. Vi håber at kunne lægge til ved nogle af verdens nordligste samfund, at udforske legendariske fjorde og kanaler og at komme på spændende sejlture i RIB-både og ture på land. Skibets Ekspeditionsteam udnytter enhver mulighed for at søsætte kajakker eller arrangere vandreture.

En ægte ekspedition
Når man sejler så højt mod nord, skal man overvinde udfordrende isforhold. På denne rejse, som de opdagelsesrejsende skabte for os, sejler vi, hvor isen tillader det. Uanset, hvor vi sejler, eller hvad vi ønsker at se, er det en sikker og spændende ekspedition.

Det er naturen, og vejret, is- og havforhold der bestemmer er den endelige ramme for alle Hurtigrutens aktiviteter. Sikkerhed og uovertrufne oplevelser er til enhver tid Hurtigrutens højeste prioritet. Rejseplanen er vejledende og vurderes konstant efter forholdene. Planerne tilpasses på grund af begrænsninger, uventede elementer eller spændende muligheder - fx natur og dyreliv. Derfor kalder vi det en ekspedition.

DAG 1: EDMONTON Edmonton Canadas festivalby

Ankomst i den farverige by Edmonton, hovedstaden i provinsen Alberta. Udnyt tiden med at udforske byens historie der startede som en handelsby med skind og pels, senere ændres den til en kulby og i dag er det olieindustrien der har skabt kæmpe formuer til byen. Tag et kig på de mange sider Edmonton byder på alt lige fra triste arbejderklassebydele til trendy, kosmopolitiske kvarterer.
I sommermånederne er Edmonton en grøn skøn storby med lange kæmpe parker, der løber langs med North Saskatchewan River som bugter sig gennem hele byen. Albertas hovedstad er også kendt som festivalernes by, med hele 9 sommerfestivaler. Læg vejen forbi indkøbskvarteret og Old Strathcona Farmer's Market eller oplev Nordamerikas største indkøbscenter West Edmonton Mall. Du kan også benytte dig Hurtigrutens udflugtstilbud inden ekspeditionsrejsen begynder.

DAG 2: EDMONTON / CAMBRIDGE BAY, VICTORIA ISLAND Et godt sted at fiske

Når morgenmaden er indtaget er der transfer til lufthavnen og videre med fly til Cambridge Bay.
På lokalt sprog kaldes Cambridge Bay Iqaluktuuttiaq, hvilket betyder ”et godt fiskested”, da den kæmpe lakseart Char fanges her. Det rige dyreliv i området indbefatter sæler, gæs, moskusokser og rener. På den enorme ø findes der overalt arkæologiske udgravninger der vidner om det oprindelige folk der har beboet det canadiske arktiske øhav i de sidste fire tusinde år. Mange opdagelsesrejsende brugte Cambridge Bay som startsted i deres jagt efter at finde Nordvestpassagen. I 1905 ankom Roald Amundsen til Cambridge Bay, hvor han i 1918 sejlede med sit nye skib Maud, gennem Nordvestpassagen fra vest til øst, og vores ekspeditionen begynder også her.

DAG 3-10: NORDVESTPASSAGEN Nordvestpassagens hjerte

Søgen efter Nordvestpassagen har siden slutningen af det 15. århundrede været en hellig gral for hårdføre eventyrlystne. Der er optegnelser om 40 ekspeditioner der har fundet farvandet gennem det canadiske arktiske område. I 1497 blev det først registrerede forsøg af John Cabots ekspedition. Den mest berømte rejse var James Cooks mislykkedes forsøg på at passere i 1776 - og selvfølgelig den ulyksalige Franklin-ekspedition i 1845.
Den første der lykkedes at erobre Nordvestpassagen med skib, var den norske opdagelsesrejsende Roald Amundsen. På den ombyggede sildebåd Gjøa, gennemførte han ekspeditionen der varede fra 1903 til 1906. Fra år til år varierer ismængden og netop derfor er denne rejse enestående. Hele ekspeditionen afhænger at forholdene, målet er at nå ind i hjertet af den historiske Nordvestpassage og opleve nogle af disse steder:

Gjøa Haven på kong Williams Ø er et yndet mål med arktisk historik. Navnet ”den fineste lille havn i verden” hylder den norske opdagelsesrejsende Roald Amundsen, der fra 1903 til 1905 overvintrede her på Gjøa-ekspeditionen. I de 2 år Amundsen og hans mandskab boede i Gjøa Haven, lærte de lokale netsilik-inuitter dem, hvordan man overlever og færdes i polare egne. Videnskabelige data blev indsamlet, området blev udforsket og jagt på rensdyr var blot en adspredelse. Netsilik-inuitterne er direkte efterkommere af det gamle Thulefolk, og har boet i området i over tusinde år. Bosættelsen er nu kendt for sin smukke kunst- og træhåndværk - udskæringer med shamanistiske ansigter som motiver. I sommerperioden er tundraen dækket med blomster, fugle yngler talrigt, herunder lommer, gæs, ænder, terner, kjover, præstekraver, snespurve og sneugler.
Øen bebos af en flok moskusokser og rensdyr.

Fort Ross I 1937 byggede The Hudson Bay Company det historiske fort og handelsstation for enden af strædet. Der findes stadig to små hytter som vedligeholdes af den canadiske kystvagt. Hytterne bruges til jagt af de lokale inuitter.

Beechey Island er tæt forbundet med den mest berømte rejse og ulyksagelige britiske ekspedition, under ledelse af Sir John Franklin. To skibe sejlede ind i passagen i 1845, men hverken skibe eller nogen af de 129 besætningsmedlemmer blev set igen, før skibet H.M.S. Erebus blev lokaliseret i september 2014, og H.M.S. Terror i god stand blev fundet sunket på 24 meter dybt vand i september 2016 - 50 kilometer fra Erebus. Franklin-ekspeditionen overvinterede på Beechey Island i 1845-1846. På kysten vidner tre grave om ekspeditionsmedlemmernes triste skæbne. Her er også resterne af Northumberland House, opført af de redningsfolk, der søgte efter Franklin og hans mænd. Ruinerne af Northumberland House og gravenes øde placering er en gribende påmindelse om de ufattelige udfordringer, som opdagelsesrejsende havde i denne øde vildmark.

Radstock Bay domineres af det storslåede Caswell Tower, en klippeformation der stiger op fra havet. Den forhistoriske inuit-boplads er et godt sted til en kort udfordrende vandretur til toppen, hvor belønningen er en fantastisk udsigt over det omkringliggende område. Der ligger en lille station på toppen som bruges til isbjørneforskning.

Dundas Harbour ligger på Devon Island jordens største ubeboede ø. Her møder vi en forladt bosættelse med en gammel Royal Canadian Mounted Police-lejr og adskillige arkæologiske steder. Vi tager i land og ser ruinerne af nogle af disse bygninger sammen med en imponerende Thule-bebyggelse. Menneskene der levede her, var inuitternes forfædre. Vest for Dundas Havn, inderst inde i bugten, ligger Croker Bay, en stor fjord med to tidevandsgletsjere.
Som på enhver ekspedition i Arktis er nærkontakten med naturen en del af oplevelsen. Området er rigt på dyreliv, måske ser vi hvalros, hvidhval eller endda narhval. I området ses isbjørne ofte, og på tundraen ved kysten er der små bestande af polarhare og moskusokser. Stedet er perfekt til små bådudflugter hvor havlivet udforskes og gletsjere er helt tæt på.

Maleriske Pond Inlet, kaldet Mittimalik på inuktitutsproget ligger i det spektakulære arktisk landskab på Baffin Island. Opkaldt af opdagelsesmanden Sir John Ross i 1818 som gav stedet navn fra den berømte britiske astronom John Pond. Pond Inlet er et traditionelt inuitsamfund, omgivet af betagende bjergetinder, gletsjere, imponerende fjorde, ishuler, geologiske hoodoos (pæleformede klipperformationer) og drivende isbjerge.
Det meste af året, på disse breddegrader, er havet tilfrosset og kun åbent i juli i en kort sensommersæson. Ved Pound Inlet er det muligt at se store flokke af narhvaler og ofte ses der isbjørne.

På hele rejsen sejler vi i uberørte stræder med masser af dyr, så vi er konstant på udkig efter imponerende dyr - fx isbjørne.

DAG 11: LABRADORHAVET Over Davis strædet

Vi krydser Davis-strædet, en nordlig arm af Labradorhavet. Strædet blev opkaldt efter den engelske opdagelsesrejsende John Davis. I perioden mellem 1585 og 1587 ledede han tre ekspeditioner i området da han var på udkig efter en rute gennem Nordvestpassagen, og han opdagede Hudson-strædet. Davis var den første til at gøre opmærksom på mulighederne for sæljagt og hvalfangst i Davisstrædet og til at vise, at Newfoundlands torskefiskeri kunne udvides så langt mod nord.

DAG 12: ILULISSAT Hvor isbjerge fødes

Nyd farveændringerne i isen, når midnatssolens stråler rammer isbjerget. Lyt til isbjergenes lyde, når de rumler og revner, så ekkoet kan høres fra den ene ende af Ilulissat til den anden.
Naturen ved Ilulissat Isfjord er fantastisk og fjorden har en plads på UNESCOs verdensarvliste. De enorme isbjerge ved fjordens munding kan ofte ses stødt på grund. De stammer fra Jakobshavn-gletsjeren, der er en af de mest produktive gletsjere på den nordlige halvkugle.

DAG 13: SISIMIUT Moderne by med gamle traditioner

Turen Fra Ilulissat til Sisimiut bør nydes på dækket, her er chancen for at spotte hvaler stor. Farvandet tæt ved byen er hjemsted for blandt andre pukkelhvaler og finhvaler. Langs Grønlands vestkyst ses også Marsvin og vågehvaler er vi heldige ser vi også et stort antal sæler, de mest almindelige er grønlandssæler. 40 km nord for Polarcirklen ligger Sisimiut, en moderne by, med gamle traditioner. På land udforsker vi den farverige by. Gør stop ved det lille museum, gå en tur i bjergene og besøg butikkerne med lokalt kunsthåndværk. Lige over for Diskobugten ligger Disko-øen og byen Qeqertarsuaq. Her stoppede, Gjøa-ekspedition og den anden Fram-ekspedition, for at få hunde og andet udstyr med på vej til Nordvestpassagen.

DAG 14: NUUK Grønlands hovedstad

Vi er nået til Nuuk, Grønlands hovedstad og ældste by grundlagt af den dansk-norske missionær Hans Egede i 1728. Byen ligger smukt ved mundingen af et af verdens største og mest fantastiske fjordsystemer. Nye og gamle traditioner mødes, alt fra maleriske, historiske bygninger i ”Kolonihaven” til Grønlands Hjemmestyres bygning. Hovedstaden består også af et universitet, et lærerseminarium, kirker og Nationalmuseet, hvor det er muligt at opleve mumier fra Qilakilsoq

DAG 15: KVANEFJORD Kvanefjord

Den 48 kilometer lange Kvanefjord ligger på Grønlands vestkyst. Hele dagen udforsker vi den imponerende fjord.

DAG 16: LABRADORHAVE- Labradorhavet

Vi lægger Grønlands kyst bag os, sejler igen ud på åbent hav med kurs mod Canada. Vi krydser igen den sydlige del af Labradorhavet - denne gang mod Newfoundland og Labrador i Canada.
Dagen til søs er fyldt med oplæg og foredrag fra ekspeditionsteamet. Her mødes alle medrejsende, der oftest ender ud i en sludder omkring de hidtidige oplevelser rejsen har budt på. Brug også dækket og oplev det åbne hav, indånd den friske luft, mærk vinden og hold skarpt udkig efter fugle, pattedyr samt isfjelde.

DAG 17: RED BAYRed Bay, Labrador

Red Bay, på Labradors kyst er rig på kultur og historie. Blot 170 indbyggere er der i dette lille kystsamfund. Red Bay (Hvalbugten) var i mere end 70 år fra 1530 center for baskisk hvalfangst. Området var knudepunkt for hvalfangere, der tilsluttede sig bugten efter en farlig og måneds lang rejse over Atlanten, her jagede de hvaler og producerede olie til lamper i Europa. Da hvalfangsten var på sit højeste, var der 2500 hvalfangere på 50 skibe fra Frankrig og Spanien, på jagt efter rethvaler og grønlandshvaler for spæk.
Da man opdagede galeoner og chalupper, der blev anvendt til hvalfangsten, blev Red Bay til en af Amerikas mest udsøgte undersøiske arkæologiske udgravninger. I 2013 kom Red Bays baskiske hvalfangststation på UNESCO’s verdensarvliste.
Gå en tur gennem den tidligere hvalfangstby på egen hånd og hør om dens interessante historie. På Tracey Hill-stien, en gangbro med 689 trin, beskrivende paneler, hvilesteder og to mønt-opererede teleskoper, får du den smukkeste udsigt over Red Bay.
Ved at følge Bone Shore-stien, kan du udforske området hvalfangerne kasserede hvalknogler. Gå en tur langs strandkanten og besøg oplevelsescenteret for at se en otte meter lang chalup, som hvalfangere anvendte på havet til at harpunere deres gigantiske fangst.
Sammenligner du chaluppen med samlingerne af hvalknogler, kan du få en bedre forståelse af hvalernes størrelse. Tiden dengang var plaget af velstand og farlige eventyr og demonstrerer den år gamle livsstil.

DAG 18: CORNER BROOK

Corner Brook er beliggende på den østlige ende af Humber Arm, på Newfoundlands vestkyst med ca. 20.000 indbyggere. I 1767 blev området undersøgt af kaptajn James Cook, de historiske facts står på infotavler på Crow Hill med en betagende udsigt over byen. Corner Brook er et smukt område, omgivet af nogle af Newfoundlands største bjerge. Udforsk det charmerende centrum med masser af håndværk, brugte bøger, antikviteter eller læg vejen forbi indkøbscenteret Newfoundland Emporium. Nyd nogle af de mange vandrestier, der er dekorerede med efterårsløv.

DAG 19: TIL SØS Afslapning

En hel dag til søs som kan bruges til at genopfriske minder fra den fantastiske rejse. Skibets ekspeditionsteam holder foredrag, der kan slappes af på dækket eller hold udkig efter dyreliv.

DAG 20: HALIFAX

Ankomst til Halifax, en by der er værd at tilbringe et par dage ekstra i, inden turen går tilbage til Danmark. Briterne etablerede Halifax som flådebase i 1749 og byen er fyldt med maritim historie. Byens historie fortæller om pirater, krigsførende europæere og immigranter der trådte ind i deres nye verden på Pier 21. Midt i centrum kan du nyde udsigten fra højen, med det stjerneformede Halifax Citadel. Besøg Maritime Museum of Atlantic Canada, landets ældste og største maritime museum. Lær noget om Nova Scotias rolle efter Titanic-ulykken. På Fairview Lawn Cemetery, fortælles historien om Titanic og dets ulyksalige jomfrurejse. 150 omkomne fra Titanic-forliset i 1912 blev begravet i Halifax.