Del

AURORA BOREALIS - NORDLYS

At opleve nordlyset står højt på manges ønskesedler. Det nordlige Norge er et af de bedste steder at opleve dette vidunderlige naturfænomen med egne øjne.

 

Nordlys - Naturens mest spektakulære lysshow


Man fascineres af naturens mest spektakulære lysshow - og der er ikke mange steder i verden hvor man kan se det fantastiske nordlys. Chancen for at opleve dette magiske øjeblik er størst i Tromsø området, som ligger i det nordlige Norge.
Dette fantastiske naturfænomen dannes, når elektriske ladninger fra solen støder sammen med gasserne i jordens atmosfære. Energien fra sammenstødet giver elektromagnetisk stråling.

Denne farverige stråling bliver til det vi kalder Nordlys, eller på latinsk; Aurora borealis. På den sydlige halvkugle, Aurora Australis.
Aurora borealis – som dannes døgnet rundt, året rundt – kan under ideelle forhold ses så langt syd som i Spanien, Italien og Florida, men det kan bedst opleves i området mellem 1000 og 3000 kilometer fra den magnetiske Nordpol. Og da selvfølgelig, når Nordlyset ikke konkurrerer med dagslyset.


Derfor er Nord-Norge, og specielt Tromsø på 69 grader nord, den perfekte destination til at jagte det magiske Nordlys med sine lange og mørke netter i vinterhalvåret.


Hvornår kan du se nordlys?

Nordlyset viser sig oftest sent om efteråret samt om vinteren og det tidlige forår. Mellem efterårs- og forårsjævndøgn (21. septemer - 21. marts) er det mørkt mellem 18.00 og 01.00, her er der størst chance for at se lysene. Vejret har selvfølgelig også en vigtig faktor. September, oktober og november er ofte våde måneder uden sne højt mod nord. I december bliver vejret mere tørt og normalt er der masser af sne.


Kommer du i december eller januar, vil du opleve polarnætter med atmosfæriske aftener og meget korte dage. I februar og marts er dagene længere og du kan se mere af det snedækkede landskab i dagstimerne, mens aftenerne stadig byder på optimale betingelser for at observere nordlyset.


Der gives dog ingen garantier for at kunne se nordlys. I nogle uger laver nordlyset fantastiske optrædener adskillige gange i løbet af aftenen. Andre uger falder sneen tæt, eller nordlyset bliver af andre årsager væk. Jo mere tid du sætter af, jo større er chancerne selvsagt for at få det at se.